Veredelde hazelnoten

Groot vruchtige hazelnoten

De hazelnotenteelt is in de lage landen aan een flinke opmars bezig.

De struik komt hier in de natuur al veelvuldig voor en met een groeiende vraag naar hazelnoten past het goed in de tuin, voedselbossen, agroforestry en de hazelnotenteelt.

De hazelnoten zijn gezond, lekker en goed te verwerken in ons voedsel, vandaar dat deze struiken steeds meer aangeplant worden.

Het is daarbij verstandig om meerdere groot vruchtige soorten aan te planten voor een optimale bestuiving, omdat ze nooit zelf bestuivend zijn. Goede bestuivingsrassen zijn: Lange Spaanse, Pautet en Tonda di Grifoni, maar de hoofdrassen kunnen elkaar ook al redelijk bestuiven. Het is raadzaam om minimaal 4 soorten aan te planten. De oogsttijd kan tot 4 weken tussen liggen.

Soorten hoofdrassen die geënt worden zijn: Gunslebert, Corabe, Gustav Zeller, Cosford, Hallishe Riesen, Long Tidlig Zeler

Je plant dan hoofdrassen met daarbij bestuivingsrassen en er is keuze uit 3 soorten plantgoed.

Afleggers en invitroplanten

Voordeel: goedkoop in aanschaf

Nadeel: deze groeit langzaam de eerste jaren en meer kans op uitval omdat de hoeveelheid wortel meestal veel minder is en geeft later meer opslag vanuit de wortels.

Afleggers en invitro planten worden bij de veredelde walnoot niet vermeerderd

Geënt op 1 jarige spil van zaailing Avelana

Voordeel: deze groeit veel sneller en gezond de eerste jaren en daardoor eerder meer productie. Daarnaast is de uitval het eerste jaar minimaal.

Nadeel: Scheuten die onder de ent komen zijn altijd wild en moeten vooral de eerste jaren goed weggenomen worden, dit plantgoed is alleen meest geschikt voor de beroepstelers.

Bij grote bestelling is het aan te raden om 1 jaar van te voren plantgoed te bestellen bij de veredelde walnoot om uw bestelling te garanderen. Het is ook mogelijk zelf enthout te laten enten van uw soorten.  

Bovenstaande foto: Geent op Avelana ±150cm

Geent op Zaailing Colurna

Voordeel: Colurna is een boomhazelaar en geeft amper wildopslag en helemaal geen wortelopslag.

Nadeel: Colurna Is iets duurder in aanschaf, en kan niet goed tegen een nattere bodem. Geeft gemakkelijker productie en doet het beter op drogere schralere gronden en is daarom goed geschikt voor de tuin, voedselbos en agroforestry. De struiken worden minder groot en kunnen daardoor intensiever geplant worden. Ze geven gemakkelijk vruchten omdat de groei later wat stagneert

Bovenstaande foto: Geent op Colurna ±150cm

Meer informatie over de hazelnoten en walnotenteelt is te vinden op de site van de Nederlandse notenvereniging https://www.notenvereniging.nl/,

boeken zijn te bestellen op de website van www.notenteelt.com